Odcinek 064. Od tatara do wegetarianizmu.

Odcinek 064. Od tatara do wegetarianizmu.

 
 
00:00 / 50:27
 
1X
 

Ten odcinek poświęcony jest jedzeniu, a dokładniej nawykom żywieniowym.
Zaczynamy od wspomnień z dzieciństwa i rozmowy o naszych ulubionych przysmakach z tamtych czasów. Dochodzimy do wniosku, że dzieci nie uczy się niczego o jedzeniu, poza tym, że słone i słodkie przekąski są smaczną nagrodą, a warzywa i owoce przykrym obowiązkiem. Rozmawiamy o przełomach kulinarnych i żywieniowych, które spowodowały zmianę podejścia nie tylko do jedzenia i gotowania, ale i do robienia zakupów oraz naszych wyborów konsumenckich. Dużo gadamy o wegetarianizmie, ale też o jedzeniu z certyfikatem, np. fair trade, o planowaniu zakupów i problemem, jakim jest marnowanie jedzenia. A na koniec kilka słów o tym, jak bezpiecznie i delikatnie zmieniać swoje nawyki żywieniowe.

Uwaga, nie jesteśmy dietetyczkami ani ekspertkami w temacie! Opowiadamy wyłącznie o swoich doświadczeniach i wyrażamy swoje opinie.

 

Szczegóły tego odcinka:

(00:28) – przedstawiamy temat odcinka
(01:36) – zaczynamy wątek o naszych preferencjach za dzieciaka, byciu niejadkiem i ulubionych smakach z dzieciństwa
(02:39) Zosia o swoich smakach z dzieciństwa, byciu niejadkiem i wpływie płatków śniadaniowych na samopoczucie rodziców
(07:10) – głębiej poruszamy temat płatków śniadaniowych, ich wartości odżywczych i sugerowanych porcji
(08:46) – Ula o ulubionych smakach dzieciństwa, byciu chomikiem i nabiale
(12:12) – wspominamy nasze momenty odkrywania innych smaków i poszerzania kulinarnych horyzontów
(14:00) – o jedzeniu warzyw i czemu nikt nas nie uczy o tym, jak je porządnie przyrządzać
(17:20) – chodzenie do sklepu i robienie zakupów to coś, czego musimy się nauczyć
(18:30) – szkolne obiady i jak nieumiejętne przyrządzenie jedzenia może skutecznie zniechęcić do jedzenia różnych składników lub potraw
(21:35) – o przyzwyczajeniu, że słodkie i słone przekąski lub niezdrowe rzeczy są nagrodą
(23:36) – co Uli pomogło przejść na dietę wegetariańską
(25:37) – wpływ zmian klimatycznych na zmianę nawyków żywieniowych
(28:09) – trudne początki zmiany nawyków
(32:54) – świadome wybory konsumenckie
(37:31) – marnowanie jedzenia
(41:41) – granica edukowania się samodzielnie w temacie żywienia
(44:40) – kilka rad na koniec odcinka

A tutaj możesz kliknąć: